reusel de mierden

Historie van de gemeente Reusel-De Mierden
 
De gemeente Reusel-De Mierden is ontstaan op 1 januari 1997 uit de vroegere gemeente Hooge en Lage Mierde en de gemeente Reusel. Tot de gemeente behoren de kernen Hooge Mierde, Lage Mierde, Hulsel en Reusel. De helft van de gemeentegrens is landsgrens, verder grenst de gemeente aan de gemeente Hilvarenbeek en aan de gemeente Bladel. Op 1 mei 2002 wonen er bijna 12.440 mensen in de gemeente.

Het beleid voor de komende jaren is gericht op het uitbreiden van de recreatieve functie, op het ondersteunen van de agrarische sector en op een verantwoord behoud van de natuur. In de drie kernen is inmiddels een fietspadennet gerealiseerd. In Reusel is een nieuw, modern centrum en rond de kom van Reusel ligt een randweg. Deze weg is er om de verkeersoverlast in het centrum te verminderen.

Reusel is de grootste kern in de gemeente. Reusel ligt op de waterscheiding van de Maas en de Schelde. Op de plek van de huidige parochie kerk heeft vroeger een kerk gestaan, die een belangrijk geestelijk gezag uitoefende. Daarna werd een schepenbank gevormd voor Bladel, Netersel en Reusel. In die tijd ontstonden er ook nederzettingen die verder van de kerk afgelegen waren. De sigarenindustrie zorgde in de kern voor de eerste industrialisatie. De ligging aan de grens heeft wel betekend dat er veel voorzieningen in de centraler gelegen dorpen werden gevestigd. Maar ook had de ligging voordelen. Er is een uitgebreid winkelaanbod en een grote wekelijkse markt. De omgeving van de kern is prachtig. U vindt er het grote natuurgebied De Reuselse Moeren en De Grote en de Kleine Cirkel waar het heerlijk toeven is. Reusel is één van de Acht Zaligheden.

De kern Hooge Mierde ligt dicht tegen de landsgrens in het westen van de gemeente. De inwoners in de kern zijn voornamelijk werkzaam in de landbouw. Vlak buiten de kern is veel natuurschoon te vinden. Het dorp ligt op de waterscheiding tussen het Maas- en Scheldebekken. De recreatie neemt in deze kern een belangrijke plaats in. Vroeger vormden Hooge en Lage Mierde een heerlijkheid. Lage Mierde ligt stroomafwaarts aan de samenvloeiing van de riviertjes De Reusel en De Raamloop.

De eerste sporen van bewoning in het gebied zijn van voor de jaartelling. Belangrijk voor Lage Mierde is de verkoop van de eerste gronden geweest in 1898 aan levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht. Deze maatschappij zorgde voor de ontginning en de bebossing van de woeste gronden ten noorden en ten westen van het dorp.

De kern Hulsel is de kleinste kern in de gemeente en een typisch landbouwdorp. Voor het eerst komt het dorp op schrift voor in 710. In het midden van de 18e eeuw vormde Hulsel samen met Mierden een bestuurlijke eenheid. Na de Franse tijd ontstond de gemeente Hooge en Lage Mierde waarvan Hulsel deel uitmaakte. Hulsel is ook één van de acht Zaligheden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb