bladel

De gemeente Bladel ligt in de Noord-Brabantse Kempen, ±25 km ten zuiden van Tilburg, ±22 km zuidwestelijk van Eindhoven en ±25 km ten oosten van Turnhout in België. Naast Bladel omvat de gemeente ook de dorpen Casteren, Hapert, Hoogeloon en Netersel. De dorpen liggen temidden van uitgestrekte bos-, heide- en agrarische gebieden.

 
Geschiedenis en ontwikkeling
In de regio zijn een groot aantal archeologische vindplaatsen. De vondsten wijzen uit dat dit gebied vanaf de oudere steentijd vrijwel onafgebroken bewoond is geweest.
Bladel vinden we o.a. terug als Bladele, Pladella en Bladella, maar al sinds 1280 is de schrijfwijze: Bladel. Het oudste gegeven van Bladel is een akte uit 922, waarin de Koning van Frankrijk, Karel de Eenvoudige, in een kasteel "Pladella Villa" aan graaf Dirk "Holland en die Kerck t'Egmonde" (Kennemerland) ten geschenke gaf. Men mag daarom zeggen dat Bladel aan de wieg van Holland heeft gestaan. Aangenomen wordt dat met Pladella Villa een groot huis in het huidige dorp Bladel bedoeld is.

In het verleden lagen de dorpen in de Kempen nogal geïsoleerd. Toen in 1897 de tramlijn Eindhoven - Reusel tot stand kwam, bevorderde dat de komst van industrieën. Vooral de sigarenindustrie ging een belangrijke plaats innemen. Vele kleine fabriekjes ontstonden, maar een groot deel daarvan verdween weer in de loop der jaren. Een vrouw die veel gebruik maakte van de tram in die tijd was Mie Moors. Zij gebruikte dit snelle vervoermiddel om naar de markt in Eindhoven te gaan. Maria (Mie) Moors (geboren te Eersel op 8 juni 1872, overleden te Eindhoven op 9 mei 1965) was een van de meest karakteristieke personen uit het dorp. Zij trouwde vijf keer; de eerste keer in 1897, de laatste keer in 1939. Met haar vijfde echtgenoot bleef zij ruim 25 jaar getrouwd. Mie Moors was koopvrouw en handelde in eieren, kippen, konijnen en jonge bokken. Daarmee trok zij te voet door de Kempen. Er staat een standbeeld van haar op de Markt naast het Gemeentehuis(zie foto).

In 1959 werd Bladel aangewezen als ontwikkelingskern en kon daardoor financiële faciliteiten bieden aan nieuwe industrieën. Sinds die tijd hebben veel bedrijven van uiteenlopende aard zich in de gemeente gevestigd. De toeristische en recreatieve sector hebben zich de laatste jaren eveneens enorm ontwikkeld. Door de grote variëteit aan winkels en de vele soorten middelbaar onderwijs vervult Bladel duidelijk een regionale functie.


Natuurlijk Bladel
De uitgestrekte bossen, open ruimten, paarskleurige heidevlakten, vennen en landduinen vormen gezamenlijk de Kempische natuur. Door deze prachtige gebieden stromen de riviertjes De Dommel, de Aa en de Beerze. Het mooie landschap wordt afgewisseld met pittoreske dorpjes, monumenten en vele bezienswaardigheden.
De belangrijkste natuurgebieden zijn: De Kroonvensche Heide, De Cartierheide, De Hapertsche Heide en Boswachterij Hapert, De Grijze Steen, Het beekdal van de Groote Beerze, Landgoed De Utrecht, De Landschotse Heide en De Neterselse Heide.
Regio Bladel heeft de sportieve wandelaar en/ of fietser genoeg te bieden. De mooie natuur en het uitgebreide netwerk van fiets- en wandelpaden zorgen voor een ontspannend en gezond dagje uit. Het fietsknooppunten netwerk sluit zelfs naadloos aan op het netwerk in België, Limburg en andere delen van Brabant. Ook de skater, terreinfietser en paardrijder kunnen volop genieten van de Kempische natuur. Ook voor deze liefhebbers zijn er speciale routes uitgezet. Van Landschotse Heide tot Strabrechtse Heide, van Duinen tot Kampina, langs Enclaves en landgoederen en van Mark en Merkse zijn gebieden, die de ruiter voorzien van prachtige ruiterroutes. VVV Bladel biedt de ruiter vijf verschillende ruiterroutes door de provincies Noord-Brabant, Belgisch Limburg en Antwerpen. De routes voeren langs de groenste plekjes van Noord-Brabant en Vlaanderen. Al deze routes zijn volledig in kaart gebracht en bewegwijzerd. Deze routes zijn zelfs geschikt voor meerdaagse tochten. Op de beschrijving staan diverse overnachtingsmogelijkheden aangegeven voor zowel ruiter als paard.