te zien

Natuurlijk Bladel
De uitgestrekte bossen, open ruimten, paarskleurige heidevlakten, vennen en goudgele landduinen vormen gezamenlijk de Kempische natuur. Door deze prachtige gebieden stromen de riviertjes De Dommel, de Aa en de Beerze. Het mooie landschap wordt afgewisseld met pittoreske dorpjes, monumenten en vele bezienswaardigheden.

De Kroonvensche Heide
Ten zuiden van Bladel is een natuurgebied van ruim 500 hectare gelegen, genaamd De Kroonvensche Heide. Dit prachtige natuurgebied is in eigendom van de gemeente Bladel en bestaat voornamelijk uit naaldbos en loofbos. De Kroonvensche Heide wordt afgewisseld met vennen en beekjes waarvan er nog een aantal bespaard zijn gebleven. In het zuiden van De Kroonvensche Heide stroomt de Aa.

 

Ga eens wandelen of fietsen in dit prachtige natuurgebied in Bladel en geniet van de mooie planten, bossen en vennen die u onderweg tegenkomt.

Beschrijving van de wandeling en omgeving : Je komt langs ’t Neerven, mooi gelegen aan de rand het bos. In de schuilhut langs het ven kan je even rusten en picknicken. Het wordt ook het leugenaarsbankje genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden werden hier hele sterke verhalen verteld. Langs de akkers loop je naar het Kroonven. Hier staat een bankje om het moois te aanschouwen. Het is heerijk vertoeven aan dit prachtige stille ven. Niet veel later kom je oog in oog staan met de Heksenboom uit de legende van Zwarte Kaat. Volgens de legende leefde heel lang geleden in het gehucht Hellenend een vrouw. Ze werd Zwarte Kaat genoemd. Men dacht dat het een heks was omdat ze er zo uit zag, een lang spits gezicht en pikzwart haar. Zwarte Kaat werd ter dood veroordeeld en ter dood gebracht op het schavot. Ze ligt ergens begraven achteraf, een eind op de hei, zonder kruis op haar graf. In plaats daarvan plaatsten ze een heester op het graf die na zo’n vierhonderd jaar uitgroeide tot de Heksenboom die er nu nog altijd staat. Wil je de volledige legende lezen ? Volg dan deze link ; Algemeen-Historie-Legende van Tante Kaat.


Heksenboom

Daarna loop je verder over het smokkelaarspad naar het landgoed Ten Vorsel. Net voor je het landgoed uitloopt kom je een heuvel tegen : een vleermuizenburcht. Als je aan de achterkant naar beneden loopt, zie je de ingang. Nog een klein stukje en je bent weer bij café Den Tipmast, het startpunt van deze wandeling. Ben je moe, dorstig of hongerig, binnen kan je nagenieten van deze wandeling.


De Cartierheide
Het natuurgebied heeft veel planten- en diersoorten. Het is een ideaal gebeid voor natuurliefhebbers, vogelaars en wandelaars. Vindt hier onder meer struikheide, dopheide, ronde zonnedauw, wilde gagel en klokjesgentiaan. De aanwezige vogelsoorten zijn rijk gesorteerd. U vindt er de blauwborst, tapuit, klapekster, kruisbes en kokmeeuw. Zelfs reptielen als de gladde slang, de levendbarende hagedis en de hazelworm leven hier, naast amfibieën als de heikikker, de groene kikker of salamanders. Op stille momenten kunt u op de Cartierheide zelfs reeën, hazen of vossen tegenkomen.

 

Baron De Cartier
De oorsprong van de naam Cartierheide ligt bij baron De Cartier De Marchiennes, die het ernaast gelegen Duizels Hof in 1863 kocht. Zoon Emile schenkt het terrein in 1932 aan Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Staatsbosbeheer probeert de heide te bewaren door te plaggen, maaien en te laten begrazen. Dit leidt tot een mooie, afwisselende heide. De Bazadaise koeien grazen er van voorjaar tot najaar en geven de heide een extra natuurlijk uiterlijk.
Bezoekers kunnen het gebied dat zo’n 172 hectare groot is te voet, met de fiets of per rolstoel doorkruisen.
Routetips!
Fietsen : Zwarte Kaat en de Hellenendse Bende
Wandelen : Cartierheideroute
Terreinfietsen : Palsroute

U ziet er onder meer de klokjesgentiaan, bosanemoon en de witte snavelbies. Vogelliefhebbers kijken hier hun ogen uit. Meer dan 130 soorten broedvogels, waaronder de geoorde fuut, bruine kiekendief, wintertaling, sprinkhaanzanger en nachtegaal zijn stamgasten in dit gebied. In het gebiedsdeel Wellenseind komen de riviertjes de Stroom en de Reusel samen. Deze monden uit bij een sprookjesachtig beekdalbos met zeer oude eikenbomen. Een prachtige locatie voor een romantische wandeling

Landgoed De Utrecht
Landgoed De Utrecht ligt in de omgeving van Lage Mierde, Brabant. Het bijna 2700 hectare grote landgoed kwam eind negentiende eeuw door levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht (nu Fortis) tot stand. Dit bedrijf ontginde de uitgestrekte heidevelden op grote schaal door middel van vuur. De bedoeling was een gevarieerd natuurlandschap te creëren, waar eenieder kon genieten van de gezonde buitenlucht. En dat is goed gelukt! Het landschap heeft zich ontpopt tot een prachtig wandel- en fietsgebied waarin de flora en fauna goed aarden.

 


U ziet er onder meer de klokjesgentiaan, bosanemoon en de witte snavelbies. Vogelliefhebbers kijken hier hun ogen uit. Meer dan 130 soorten broedvogels, waaronder de geoorde fuut, bruine kiekendief, wintertaling, sprinkhaanzanger en nachtegaal zijn stamgasten in dit gebied. In het gebiedsdeel Wellenseind komen de riviertjes de Stroom en de Reusel samen. Deze monden uit bij een sprookjesachtig beekdalbos met zeer oude eikenbomen. Een prachtige locatie voor een romantische wandeling.

Verborgen schatten
In de bossen staat een monumentale brandtoren met houtvesterwoning die verwijst naar het ontginningsverleden. In de loop der jaren zijn er een villa met uitzichttoren, een rustoord (1924) en buitencafé de Bockenreyder bijgekomen. Ook ligt er in de bossen de een mooie golfbaan Midden-Brabant verscholen, die door steeds meer bezoekers wordt ontdekt.

Routetips!
Wandelen: Kuilenroderoute
Fietsen: Heilige Eik en Kerkenroute

De Landschotse Heide
De Landschotse Heide, in eigendom van Brabants Landschap ligt ten oosten van Westelbeers en strekt zich uit over een gebied van 239 hectare. In het gebied zijn verschillende grote vennen en natte heide terug te vinden. De Landschotse Heide is rijk aan watervogels en er komen meer dan 20 soorten libellen voor.

Het natuurgebied heeft nog een belangrijke rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bommenrichters werden door de Duitse bezetters opgeleid op de Landschotse Heide voor het bombarderen van schepen.

De Neterselse Heide
De Neterselse Heide is een veelzijdig natuurgebied van circa 229 hectare groot, gelegen ten noorden van Netersel en in eigendom van het Brabants Landschap. Sinds 2004 is de Neterselse Heide in eigendom van het Brabants Landschap, zei hebben het natuurgebied voor het symbolische bedrag van € 1,- gekocht van de gemeente Bladel.

 


Het natuurgebied bestaat uit natte en droge heide, er komen zeer veel verschillende planten en vogels voor. Om de Neterselse Heide in goede conditie te houden worden enkele delen van het gebied begraasd.

De Neterselse Heide is erg geschikt voor mooie wandel- en fietstochten.

Zwarte Kaat

De HeksenboomZoals de naam 'Zwarte Kaat' al doet vermoeden was deze kaat niet bepaald een charmante dame. Ze woonde zo'n 400 jaar geleden in het Hellenend, een gehucht op de hei tussen Bladel en Hulsel. 'Zwarte Kaat', die er met haar lippen en spitse havikneus uitzag als een toverheks, voerde een bende aan, gevreesd in de Kempen door de vele plunderingen. Uiteindelijk is deze bendeleidster gevangen genomen en op het schavot onthoofd. Ze ligt op de hei begraven. In plaats van een kruis werd een heester op haar graf geplant. Deze groeide uit tot 'De Heksenboom'en is tot op de dag van vandaag te bewonderen in de bossen achter de Tipmast en Ten Vorsel. Een bezoek aan deze prachtige boom is een attractie op zich.

Er zijn ook themafietsroutes van de 'Zwarte Kaat' en de Hellendse bende (37 km.) verkrijgbaar bij VVV Bladel, die u langs de Heksenboom voeren

Maak jouw eigen website met JouwWeb